Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πρόσκληση σε γεύμα- Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!


Οι καλεσμένοι σας μόλις έφτασαν! Αφού τους προσφέρετε το κατιτί σας και περνάει η ώρα, αδηφάγα βλέμματα αρχίζουν να σας κοιτούν. Βλέμματα που 'ξεστομίζουν φράσεις τύπου "'Αντε καλέ πεινάσαμε", "Καλέ πότε θα φάμε?" "Όχου για δίαιτα ήρθαμε εδώ?" σας σπρώχνουν προς την τραπεζαρία.
Άποψη μου είναι ότι όσον αφορά το κυρίως πιάτο καλό είναι να περιοριστείτε σε 1-2 χορταστικές επιλογές και να έχετε μια μεγαλύτερη ποικιλία στα ορεκτικά. Η επιλογή δική σας.

Ντοματόσουπα σερβιρισμένη με φρυγανισμένο ψωμί και κασέρι



ΥΛΙΚΑ
Για 5 μερίδες

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 κλων. σέλερι
  • 4 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 2-3 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 700 γρ. χυμό ντομάτας Pummaro
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας Knorr
  • 50 γρ. πελτέ ντομάτας Pummaro
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ καρβέλι χωριάτικο ψωμί
  • Πελτέ ντομάτας Pummaro για επάλειψη
  • 180 γρ. κασέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το σέλερι και το σκόρδο.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη (για να γίνει πιο γρήγορα) και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για ακόμα 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το μπαλσάμικο, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, λίγη ζάχαρη και το ζωμό κότας. Προσθέτουμε ζεστό νερό για να διαλυθεί ο ζωμός και ένα κλωναράκι θυμάρι και αφήνουμε να βράσει η σούπα σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το θυμάρι και με την βοήθεια ενός bimer ή ενός blender πολτοποιούμε τη σούπα για νε έχει πιο βελούδινη  υφή.
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες, και τις φρυγανίζουμε.
Τρίβουμε το κασέρι
Σε μικρά πυρίμαχα σκεύη σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για το σουφλέ ή μικρά πήλινα μοιράζουμε τη σούπα, τοποθετούμε μέσα από μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, αλείφουμε με λίγο πελτέ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τοποθετούμε στο γκρίλ του φούρνου για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει καλά το τυρί.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι, μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Παραδοσιακή Κις Λορέν




ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη (για μια ταρτιέρα 28 εκ.):
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. αλάτι
  • 125 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 αβγό
  • 50 ml νερό
Για την γέμιση:
  • 200 ml γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 αβγά και 1 κρόκο
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 250 γρ. μπέικον καπνιστό
  • 120 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, το αλάτι, την μαργαρίνη κομμένη σε κυβάκια. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Δεν χρειάζεται πάρα πολύ ζύμωμα, γιατί δεν πρέπει να γίνει ελαστική η ζύμη αλλά τριφτή, σαν άμμος. Προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού νεράκι και τα αυγά. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε. Μόλις αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια μας είναι έτοιμη. Την κλείνουμε σε μια βαμβακερή πετσέτα (ή μεμβράνη) και την βάζουμε στο ψυγείο 20 λεπτά με μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα, την κρέμα γάλακτος, 2 αβγά και έναν ακόμη κρόκο. Χτυπάμε ελαφρά τα υλικά (όχι δυνατά, δεν θέλουμε να αφρίσουν). Αλατοπιπερώνουμε. Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε. Βάζουμε και την γέμιση στο ψυγείο. Το κάνουμε αυτό γιατί όταν μπει η γέμιση στο φούρνο, κρύα καθώς είναι, θα κάνει κρούστα από έξω και μέσα θα μείνει πιο ζουμερή.
Συνεχίζουμε ετοιμάζοντας το μπέικον. Αφαιρούμε το λίπος και το κόβουμε σε κυβάκια. Το ζεματάμε αν θέλουμε, για να φύγει ακόμα λίγο λίπος και να γίνει πιο ελαφρύ. Το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι.
Τα έχουμε ετοιμάσει όλα και είναι ώρα για την σύνθεση. Ανοίγουμε την ζύμη με ένα πλάστη, φτιάχνοντας μια λεπτή ζύμη στο μέγεθος της ταρτιέρας. Παίρνουμε προσεκτικά το φύλλο και το τοποθετούμε πάνω στην ταρτιέρα. Καλύπτουμε με ζύμη και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε πρώτα στην τάρτα το μπέικον και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με την κρύα γέμιση. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα (ή οποιοδήποτε μαλακό γλυκό τυρί). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, σε δυνατό φούρνο. Όταν αρχίσει να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα και κάνει μια χρυσαφένια κρούστα είναι έτοιμη! Απολαύστε την! Τρώγεται ζεστή.

Παναρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες και μπέικον




ΥΛΙΚΑ
  • 2 μπούτια κοτόπουλου ψημένα ή βρασμένα
  • 2 βρασμένες πατάτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 4-5 φέτες μπέικον ή σύγκλινο Μάνης ή απάκι Κρήτης
  • 50 γρ. τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια για να βράσουν πιο γρήγορα. Αν έχουμε ήδη βρασμένες πατάτες τις κόβουμε σε πιο μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και τον μαϊντανό. Πανάρουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου με το τριμμένο φιστίκι. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο φούρνο τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν και να κάνουν κρούστα.
Σωτάρουμε τις πατάτες σε τηγάνι με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μπέικον, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε ελαφρά και το μαγειρεύουμε μέχρι οι πατάτες να ξεροψηθούν και να κάνουν μια χρυσή κρούστα. Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 5-7 λεπτά.
Σερβίρουμε τα μπουτάκια με τις πατάτες στο πλάι.

Σαλάτα Ροδιού


ΥΛΙΚΑ

  • 1 ματσ. ρόκα
  • ½ μήλο
  • ½ φλ. σπόρους ροδιού
  • 1 κ.σ. ηλιόσπορο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • 2 κ.σ. ξύδι (προαιρετικά)
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τη ρόκα, τη στεγνώνουμε και τη «σπάμε» με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ξεφλουδίζουμε το μήλο και το κόβουμε σε  πολύ λεπτές φέτες. Το προσθέτουμε στο μπολ με τη ρόκα και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα και τους σπόρους του ροδιού. Τέλος προσθέτουμε τον ηλιόσπορο και την τριμμένη παρμεζάνα.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με ελαιόλαδο και αν θέλουμε με λίγο ξύδι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.


Καλά μαγειρέματα και καλό σας βράδυ,

The Nightlyzer



Για επιδόρπιο σας προτείνουμε να διαβάσετε το Γλυκό γλυκάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου