Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ο Φρόιντ, το σεξ και μια επικίνδυνη σχέση


Αυτά είναι τα βασικά συστατικά που χρησιμοποίησε ο David Croenberg για τη δημιουργία της εξαιρετικής τελευταίας ταινίας του "Μία επικίνδυνη μέθοδος".  Βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του John Kerr και ιδιαίτερα επιρρεασμένος από το θεατρικό έργο "Τhe Τalking Cure" που ο ίδιος ανέβασε το 2002, ο Croenberg μας εξιστορεί την ζώη του ψυχίατρου και οπαδού του 'φροιντισμού' Dr. Jung (Μichael Fassbender) όταν αυτός ερωτεύεται την ασθενή του (Kira Knightley) και σιγά σιγά κλονίζεται η πίστη του στον Freud (Viggo Mortensen) και τις ιδέες του.
Ο τηλεπαθιτικός Jung εφαρμόζει μια ριζοσπαστική μέθοδο για την εποχή του στους ασθενείς του, βασισμένη στην θεωρεία του Freud οτί ο ψυχισμός συνδεέται άρρικτα με την σεξουαλικότητά μας, ένώ τους αφιέρώνε χρόνο για συζήτηση, ανάλυζη των προβλημάτων τους και τόνωση του εγώ τους προτρεποντάς τους να κυνηγήσουν τα ονειρά τους. Η νεαρή Sabrina, ένα άτομο με τάσεις μαζοχισμού και ροπής προς την αναζήτηση του εξευτελισμού, καταφέρνει να επανέλθει απο το νευρικό κλονισμό που υπέσθει χάρη στη μεθοδο του Jung. Χρόνια αργότερα και όντας φοιτήτρια ιατρικής εκδηλώνει τον ερωτά της προς τον -παντρεμένο-ψυχιατρό της και οδηγούνται σε μια σχέση γεμάτη τύψεις, ψέμματα και πάθη. Μια σχέση που όταν ο στενός φίλος και εμπνευστής του Jung, Freud, απογοητέυται απο τη στάση που κράτησε ο μέχρι πρότινος έντυμος και ειλικρινής συναδελφός του. Η δε επιμονή του Jung στο να επεκτίνει το φάσμα των ερευνών τους πέραν του κλειστού κύκλου αλληλουχίας σεξ και ψυχισμού εκνευρίζει τον μεγάλο ψυχίατρο και η ρίξη είναι πλεον επίσημη μεταξύ τους. Μια ρίξη που σε συνδιασμο με την απώλεια της Sabrina απο τη ζωή του οδηγούν τον Jung σε μια εσωτερική απομόνωση και αδιαφορία προς την οικογενειά του. Εξαιτερικός δε στο ρόλο του ασθενή με μεγάλη επιρροή πάνω στον Jung, ο Vincent Cassel.
H ταινία χειροκροτήθηκε απο κριτικούς και θεατές στο 68ο Φεστιβάλ της Βενετίας και άνοιξε το Διεθνές Φεστιβαλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

 
Ο Freud για το σεξ:

Η σεξουαλική ζωή των ενήλικων γυναικών είναι μια «σκοτεινή ήπειρος» για την ψυχολογία.

Ένα μεγάλο μέρος της μεγάλης αξίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχει αποκτηθεί σε βάρος της σεξουαλικότητας

Στα ανθρώπινα όντα δεν είναι να βρεθεί  αυτούσια αρρενωπότητα ή θηλυκότητα είτε σε ψυχολογικό είτε σε βιολογικό επίπεδο.

Σε θέματα σεξουαλικότητας  ο κάθε ένας από εμάς, είτε άρρωστος είτε καλά, δεν είναι τίποτε αλλό παρά υποκριτής.

Η σεξουαλικότητα είναι το κλειδί για το πρόβλημα των  νευρώσεων του ψυχισμού αλλά και των νευρώσεων σε γενικές γραμμές. Όποίος περιφρονεί αυτό το κλειδί δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ξεκλειδώσει την πόρτα.

Καλό σας βράδυ,

The Nightlyzer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου