Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

O αγλέορας και τα κοψίδια!

Ως λαός περιμένουμε με ανυπομονησία την Πρωτοχρονια, την Τσικνοπέμπτη, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα -όχι απαραίτητα με την ίδια σειρά - μιας και η ουσία είναι μια: το φαΐ!
Έχουμε θέμα σαν λαός, πρέπει να το παραδεχτούμε. Το φαΐ για μας είναι ιερό πράγμα. Εδώ ο κόσμος καίγεται και τα εστιατόρια και ταβερνεία γεμάτα. Όταν είπα σε μια φίλη μου ότι πρέπει να κλείσουμε για Τσικνοπέμπτη με κοίταξε με ύφος περίεργο και μου απάντησε "Μετά από τα νέα μέτρα θα πρέπει να κλείσουμε κιόλας?" "Πάμε στοίχημα ότι ακόμα και σε σουβλακερί να πας καρφίτσα δεν θα πέφτει?"της απάντησα (περιμένω πώς και πώς να επιβεβαιωθώ αύριο)
Σήμερα όμως δεν θα σας προτείνω που να πάτε για φαγητό καθότι λίγο ως πολύ ο καθένας μας σε κάποια ταβερνούλα θα σύρει το κορμί του. The big challenge is here: Τσικνοπέμπτη στο σπίτι ή αγγλιστί Barbeque Party!
Η συνταγή της επιτυχίας περιλαμβάνει καταρχάς 4 πράγματα: άφθονο κρέας, ελληνική μουσική (μην ακούσω κανένα και φέτος να θέλει Lady Gaga τέτοια μέρα....), μια νότα καρναβαλιού και φυσικά ένα αρσενικό για το ψήσιμο.

Και τα πράγματα είναι πολύ απλά! Επιστρατεύουμε το laptop μας ή CD από 'λαϊκούς' φίλους μας, κομφετί, σερπαντίνες αλλά και κάποιες αστείες μάσκες ( αγαπάμε του myseason με τους λατρεμένους πολιτικούς μας) και φυσικά άφθονο χύμα κρασάκι που και πιο οικονομικό είναι και αρμόζει στην περίσταση.

Και τώρα....στο ψητό! Το μενού είναι απλούστατο και περιμλαμβάνει:


Μπιφτέκια, λουκάνικα και σουβλάκια με τρεις διαφορετικές σάλτσες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ:
  • 300 γρ. κιμά από αρνάκι
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 300 γρ. κιμά χοιρινό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια   χοντρoκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σούπας μίγμα μπαχαρικών για κιμά
  • 1 αβγό
  • 2 μεγάλες φέτες ψωμιού μουλιασμένες και καλά στιμμένες ή 2 παξιμάδια κρίθινα αλεσμένα
  • 2 κ.γλυκού κοφτές αλάτι
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • λίγο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    

Ανακατεύουμε σε μία μεγάλη λεκάνη τους κιμάδες, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό,τα μπαχαρικά, το αβγό και το αλάτι. Θρυμματίζουμε με τα χέρια το ψωμί
  και το προσθέτουμε στο μίγμα του κιμά ή το αλεσμένο παξιμάδι. Ζυμώνουμε καλά για δέκα λεπτά και αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένο με μία πετσέτα. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή ακόμα καλύτερα όλο το βράδυ.
 Τα ψήνουμε στη ψησταριά σε χωνεμένη θράκα για 15 περίπου λεπτά ή σε ηλεκτρική ψηστιέρα στη μεσαία θερμοκρασία, για 20 λεπτά.

Τα σουβλάκια και τα λουκάνικα τα προμηθευόμαστε από το κρεοπωλείο έτοιμα και απλά τα ψήμουμε μαζί με τα μπιφτέκια.

ΣΑΛΤΣΑ -1



ΥΛΙΚΑ:

  • 250 γρ.γιαούρτι
  • 1 κ. σούπας πάστα πράσινης ελιάς
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • λίγο πράσινο ταμπάσκο
  • λίγο ελαιόλαδο

Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί σε ένα μπώλ και σερβίρουμε.

ΣΑΛΤΣΑ-2



ΥΛΙΚΑ:

  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 1 κομματάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • λίγο φρέσκο κόλιαντρο
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπώλ και σερβίρουμε.

ΣΑΛΤΣΑ -3

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κουτάκι συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κ. σούπας πελτές τομάτας
  • 2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σούπας ζάχαρη
  • ½ φλυτζάνι ξύδι
  • λίγο τζίντζερ
  • λίγο γαρύφαλο
  • λίγη κανέλα
  • λίγο δενδρολίβανο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • λίγο αλάτι

Βράζουμε ολα τα υλικά μαζί για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά
  και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες.


Τάς κεμπάπ

Υλικά για 4 άτομα:
  • 1 ½ κιλό μοσχαράκι (ποντίκι)
  • 3 κ. σούπας βούτυρο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια στον χυμό τους
  • 2 κρεμμύδια
  • λίγη κανέλα
  • λίγο μπούκοβο ή μισή καυτερή πιπερίτσα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι

Εκτέλεση:


Αχνίζουμε το κρέας,κομμένο σε μερίδες, μαζί με το βούτυρο και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, τον χυμό τους, το μπούκοβο ή την καυτερή πιπερίτσα,την κανέλα και το αλατοπίπερο.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
Μεταφέρουμε το φαγητό σε μία γάστρα και την αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψί.
Προσθέτουμε 6 ποτήρια νερό ,μέσα στο ταψί και
  ψήνουμε στον φούρνο στους  190 βαθμούς για 1 ½  ώρα. 
Προσθέτουμε το ρύζι και ψήνουμε το φαγητό ακόμα 25-30 λεπτά.

Τηγανητές πατάτες με τη φλούδα 

Υλικά:
3-4 μέτριες πατάτες
1 κουτ.σούπας πάπρικα
1 κουτ.γλυκού ρίγανη
1 κουτ.γλυκού πιπέρι
αλάτι
αρκετό ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες (μπορούμε να τις τρίψουμε με ένα σφουγγαράκι, χωρίς σαπουνάδα). Τις κόβουμε κυδωνάτες, σε μέγεθος μεγαλύτερο απ’τις συνηθισμένες τηγανητές και μικρότερο από τις πατάτες για ψητό. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις πασπαλίζουμε με την πάπρικα, τη ρίγανη, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα με τα μπαχαρικά.
Ζεσταίνουμε αρκετά το ελαιόλαδο, κατά προτίμηση σε μια μικρή κατσαρόλα και τις ρίχνουμε μέσα. Αφήνουμε να τηγανιστούν για περίπου 15 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις σερβίρουμε.

Ταμπουλέ-Σαλάτα με πληγούρι

Υλικά

2 μέτρια κομμένα σε ροδέλες κρεμμύδια φρέσκα
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό
2  ντομάτες  ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
2 κουταλιές ξύδι
1 φλιτζάνι πληγούρι
3/4 του φλιτζανιού λάδι
1 πιπεριά κομμένη σε κύβους πράσινη
1 κουταλιά ζωμό λαχανικών
2 κουταλάκια μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:


1. Μουσκεύετε από το προηγούμενο βράδυ το πλιγούρι σε μπoλ με ζεστό νερό. Την επόμενη το σουρώνετε και το αφήνετε να στραγγίξει.
2. Ανακατεύετε τα λαχανικά προσεχτικά για να μη λιώσουν (ιδιαίτερα οι τομάτες) με το πλιγούρι.
3. Χτυπάτε το λάδι με τη μουστάρδα, το ξίδι και τον στιγμιαίο ζωμό. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε με τη σάλτσα τη σαλάτα και σερβίρετε.


Να περάσετε υπέροχα ό,τι και να κάνετε,

The Nightlyzer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου