Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ski resorts made in Greece!





















Ποιος είπε ότι η Ελλάδα είναι μόνο ακρογιαλιές και αμμουδιές? Η χώρα μας έχει μπει για τα καλά στο χάρτη των ευρωπαϊκών ski resorts και εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να τα επισκεφθούμε.

Καιμακτσαλάν

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν (λευκή κορυφή) απέχει 45χλμ. από την πόλη της  Έδεσσας και μόλις 17χλμ. από τον Παλιό Αγ. Αθανάσιο,140 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκειά του (λειτουργεί από το Νοέμβριο εως τις αρχές Μαϊου).

Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. 
Υπάρχουν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων: 2 πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, 5 πίστες δύσκολες, 3 πίστες εύκολες και 3 πίστες Baby - πολύ εύκολες. 


Καλάβρυτα

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτωνείναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Χώρας και ένα από τα πιο δημοφιλή, σημείο αναφοράς  της χιονοδρομίας στην Πελοπόννησο. Απέχει μόλις 77χλμ. από την Πάτρα και περίπου 200χλμ. από την Αθήνα.

Βρίσκεται 14χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων, στο όρος Χελμός στην τοποθεσία Βαθιά Λάκκα σε υψόμετρο από 1650μ. εως  2340μ. με βορειοδυτικό προσανατολισμό, εύκολη πρόσβαση, σωστά χωροθετημένους αναβατήρες και πίστες με κλίμακα δυσκολιών που ικανοποιούν σκιέρ όλων των επιπέδων γνώσης.
Συγκεκριμένα, διαθέτει 12 πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, με ικανοποιητική επίστρωση και σηματοδότηση, συνολικού μήκους 20χλμ. Οι χιονοδρόμοι φτάνουν στις πίστες με τρεις συρόμενους αναβατήρες, δύο εναέριους και δύο αναβατήρες αρχαρίων. 


Πήλιο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου Αγριόλευκες απέχει 2χλμ. από τον οικισμό των Χανίων Πηλίου, 8 χλμ. από τον οικισμό του Αγ. Λαυρεντίου και 27 χλμ. από το Βόλο.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναπτύσσεται στο βουνό του Πηλίου σε υψόμετρο 1471 μ., υψόμετρο το οποίο είναι εκπληκτικά χαμηλό για χιονοδρομικό κέντρο και του προσδίδει ιδιαιτερότητες στην χιονόπτωση, τη μορφολογία του εδάφους αλλά και το κλίμα.

Υπάρχουν 4 πίστες συνολικού μήνους 15χλμ. :
3 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων - πράσινη, κόκκινη και μαύρη - εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) και
1 πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χλμ., μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον καθώς η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο. 


Βασιλίτσα

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσαςαπέχει 42 χιλιόμετρα απο τα Γρεβενάμέσα στην καρδιά της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1788 μ. έως 2110 μ.

Η ευρύτερη περιοχή εκτός από το φυσικό κάλλος έχει και ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον καθώς εδώ βρέθηκε έναμαμούθ, δέιγμα της πλούσιας πανίδας που ζεί στον ίδιο τόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια!

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας. Συγκεκριμένα: 2 εύκολες, 7 μέτρια δύσκολες, 2 μέτριας δυσκολίας, 5 δύσκολες. 



Παρνασσός

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσούαπέχει 180 χλμ. από την Αθήνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 - 2.250 μέτρα, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα στο βουνό του Παρνασσού.
Η πρόσβαση είναι προσιτή από ένα οδικό δίκτυο το οποίο αποχιονίζεται συνεχώς με τα εκχιονιστικά μηχανήματα που διαθέτει το κέντρο. Πρόσβαση υπάρχει από σχεδόν όλες τις πλευρές του ορεινού όγκου του Παρνασσού και κατ’ επέκταση, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας οδικά.


Μαίναλο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλου βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου και της Αρκαδίας, στο ομώνυμο βουνό το οποίο έχει βραβευθεί διεθνώς για τη φυσική του ομορφιά, και μετά τις τρομερές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας από τις φωτιές του περασμένου Αυγούστου είναι από τα ελάχιστα Ελατοδάση που έχουν παραμείνει «ζωντανά».

Συγκεκριμένα βρίσκεται στην περιοχή Οστρακίνα και απέχει 30χλμ από την Τρίπολη, 120χλμ από την Καλαμάτα, 90χλμ από Ναύπλιο και Σπάρτη και 162χλμ από την Αθήνα. Αποτελεί το πιο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο από την πρωτεύουσα και η διαδρομή για να φθάσετε, ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών – Τριπόλεως, , προσδίδει την μέγιστη οδική ασφάλεια. Συμπεριλαμβανομένων 20χλμ. Επαρχιακού δρόμου εκπληκτικής ομορφιάς μέσα από κατάφυτα έλατα, γίνεται σίγουρα ένας αρκετά δελεαστικός προορισμός για ημερήσια και όχι μόνο απόδραση.


 Καρπενήσι


Σ' ένα οροπέδιο του Βελουχιού, σε  υψόμετρο 1840 μ. στη θέση "Διαβολότοπος", βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, που απέχει 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου.

Δημιουργήθηκε το 1974 και από τότε διαρκώς βελτιώνεται. Διαθέτει 10 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας κυμαινόμενης υψομετρικής διαφοράς από 1800-2040μ., 7 αναβατήρες (3 συρόμενους, 4 εναέριους), με δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.150 ατόμων/ώρα, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών σκι και μηχανοκίνητων έλκηθρων, σχολή σκι.

Επίσης, λειτουργούν σαλέ φιλοξενίας 100 ατόμων, εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ και πρώτες βοήθειες στις πίστες. Από τους αναβατήρες έχεις υπέροχη θέα προς την πόλη, τα βουνά της περιοχής, αλλά και όλης της κεντρικής Ελλάδας.



3-5 Πηγάδια

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιου σε υψόμετρο από 1430 έως 2005 μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά την χειμερινή περίοδο.

Υπάρχουν συνολικά 5 πίστες: 1 αρχαρίων, 2 πίστες εύκολες, 1 μέτριας δυσκολίας και 1 πίστα δύσκολη. Με το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου. 


Καλή σας διασκέδαση,

Τhe Nightlyzer





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου