Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

To τρείς εξαμαρτείν γυναιξί σοφής!

   
   Ένας είναι Ο φόβος των κατεξοχήν βιβλιοφάγων ετούτου   του κόσμου: η μεταφορά του γραπτού στην μεγάλη, μικρή οθόνη ή στη  σκηνή. Το τρίτο στεφάνι είχε καταρρίψει τέτοιες δυσοίωνες σκέψεις μόλις το 1995 με το σίριαλ του Αnt1 σε σκηνοθεσία του  Γίαννη Δαλιανίδη με τη Μεντή στο ρόλο της Νίνας.
   Ένα μυθιστόρημα που πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι  την έκδοση του (με έξοδα του ίδιου του Ταχτσή) και εξυμνήθηκε από μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Εντύπωση προκαλεί η έκκληση του λογοτέχνη Νίκου Ζακόπουλου στην ΕΡΤ να μην χρηματοδοτήσει τη μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη, κάτι που και η ίδια η Μελίνα επιθυμούσε, χαρακτηρίζοντας το κείμενο ως ένα πορνογράφημα με αηδιαστικές ερωτικές σκηνές.
   Όπως αναφέρει και ο Φασουλής στο πρόγραμμα της παράστασης, Το τρίτο στεφάνι είναι ένα βιβλίο που δεν το διαβάζεις. Το ακούς, το νιώθεις, το μυρίζεις με άλλα λόγια το ζείς. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με ένα-δύο σχόλια περί πλατιάσματος του σκηνοθέτη σε περιττές για το θεατή σκηνές με έκαναν να ανησυχώ για το τι επρόκειτο να δω.
   Κι όμως, εξεπλάγην! Η παράσταση είναι βασισμένη πιστά στα λεγόμενα του βιβλίου με ένα τρόπο που όχι απλά δεν σε κουράζει αλλά σε κάνει να αγωνιάς για την τύχη των ηρώων της. Ώσον αφορά το casting τα λόγια περισσεύουν. Μια Μεντή εκπληκτική στο ρόλο της ως Εκάβη, η Κομνηνού πειστικότατη ως Νίνα της καλής κοινωνίας, ο Στανκογλου γεννημένος για το ρόλο του Δημήτρη και η Τάνια Τρύπη αποτελούσε μια εξαιρετική επιλογή για την ενσάρκωση της άτακτης Ελένης.
  Σκηνές βίας, άφθονη βωμολοχία, εγκληματικότητα, ομοφυλοφιλικό σεξ και όμως τίποτε από όλα αυτά δεν προσβάλει το θεατή ή αφαιρεί ποιότητα από το εξαιρετικό κείμενο του Ταχτσή. Ένα καθαρά βιωματικό έργο (άλλωστε ο ίδιο ο συγγραφέας έχει δηλώσει πως η Εκάβη είναι εμπνευσμένη από τη γιαγιά του) που διαφαίνεται στο τρόπο προσέγγισης των γεγονότων άλλα και στην εις βάθος ψυχοσύνθεση των ηρωίδων του. Και αυτό ο Φασουλής δεν το προσπερνά. Τοποθετεί τον Ταχτσή μέσα στο έργο ως εγγονό της Εκάβης, να είναι καθισμένος μπροστά από τη γραφομηχανή του και να γράφει τα όσα είδε και έζησε ντυμένος γυναίκα.
Όπως και στον ίδιο το συγγραφέα άλλωστε άρεσε...

Καλή σας νύχτα,

The Nightlyzer


Παλλάς : Βουκουρεστίου 5 (City Link), Κέντρο, Τηλ.: 2103213100
Παραστάσεις: Απόγ: Τετ., Πέμ., Κυρ. 7 μ.μ. Βραδ: Παρ., Σάβ. 8 μ.μ. Μέχρι 6/11
Εισ.: € 40, 35, 25, 20.
Διάρκεια: 240'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου