Η λίστα του St. Pellegrino δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2002 από το Restaurant Magazine. Από τότε και κάθε χρόνο, πάνω από 800 ειδικοί της γαστρονομίας ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, επισκέπτονται τα εστιατόρια incognito και σημειώνουν τις παρατηρήσεις και τη βαθμολογία τους. Δεν υπάρχουν αυστηρά διατυπωμένα κριτήρια, γι ‘αυτό και η τελική κατάταξη εξαρτάται από την προσωπική τους εμπειρία. Η λίστα που ανακοινώνεται μπορεί να μην είναι απόλυτη, αποτυπώνει ωστόσο με επιτυχία τις γαστρονομικές τάσεις και λειτουργεί σαν αξιόπιστη ένδειξη για τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
Φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, είναι εμφανής η επικράτηση των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων εστιατορίων. Ωστόσο η λίστα μας επιφύλασσε και εκπλήξεις με εστιατόρια από χώρες όπως η Ρωσία, το Περού, η Βραζιλία και το Μεξικό αλλά και μεγάλες μετακινήσεις, όπως το εστιατόριο Nihonryori RyuGin στο Τόκιο, που ανέβηκε 28 θέσεις και βρέθηκε στο Νο 20, και το Restaurant de l’Hôtel de Ville, που καταποντίστηκε στο Νο 47 από το 14 πέρσι.
Στην πρώτη δεκάδα οι μετακινήσεις δεν ήταν τόσο έντονες, κέρδισαν, όμως, τις εντυπώσεις. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το δανέζικο Noma, αποδεικνύοντας ότι δεν βρίσκεται τυχαία στο Νο 1, αλλά ήρθε για να μείνει. Το διάσημο El Bulli, που παρέμεινε στην κορυφή για 8 συνεχόμενες χρονιές, έλαμψε δια της απουσίας του. Αφού εκτοπίστηκε πέρσι στη δεύτερη θέση, φέτος αποσύρθηκε από το διαγωνισμό και οι κακές γλώσσες θεωρούν την κίνηση αυτή του Φεράν Αντριά εσκεμμένη, προκειμένου να μην υποβιβαστεί περαιτέρω η θέση του εστιατορίου του. Τέλος, ο celebrity σεφ Heston Blumenthal μπορεί να μην μπήκε στη λίστα με το νέο του εστιατόριο Dinner που συγκεντρώνει εξαιρετικές κριτικές (απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η -τουλάχιστον- 18μηνη λειτουργία) παραμένει, όμως, σταθερά στην πρώτη δεκάδα με το «κλασικό» πλέον Fat Duck.
1. Noma, Δανία
Η ομάδα του Noma, με επικεφαλής τον σεφ René Redzepi, έχει ήδη 2 αστέρια Μισελέν στο ενεργητικό της και χτίζει σιγά-σιγά τη δική της αυτοκρατορία. Το Noma μπήκε για πρώτη φορά στη Λίστα το 2006, στην 33η θέση και στη συνέχεια ακολούθησε συστηματικά σταθερή ανοδική πορεία. Το 2009, ένα χρόνο πριν φτάσει στην κορυφή, βρισκόταν στο νούμερο τρία και είχε γίνει το πιο πολυσυζητημένο εστιατόριο στον κόσμο.
2. El Celler De Can Roca, Ισπανία
Μπορεί το El Bulli να αποσύρθηκε, η Καταλονία, όμως, εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της. Το El Celler de Can Roca, είναι ίσως το λιγότερο γνωστό εστιατόριο που έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Αυτή η σχετική «αφάνεια» έδωσε την ευκαιρία στους τρεις αδερφούς Roca (σεφ, σομελιέ και ζαχαροπλάστης) να αφοσιωθούν στην τέχνη τους και να δημιουργήσουν μια συναισθηματική κουζίνα με γεύσεις που μπορούν να σας μεταφέρουν στο χρόνο και στο χώρο.
3. Mugaritz, Ισπανία
Τρίτο στη λίστα είναι το Mugaritz στο Σαν Σεμπαστιάν. Πέρσι κάηκε ολοσχερώς, όμως, ο σεφ Andoni Luis Aduriz το ξαναέστησε και κατάφερε να το ανεβάσει δύο θέσεις. Δύο μενού δοκιμής αλλάζουν καθημερινά ανάλογα με το τι έρχεται από την αγορά και τι φυτρώνει κάθε εποχή στο ιδιόκτητο περιβολάκι του. Σε κάθε περίπτωση, τα πιάτα του σεφ και της ομάδας του αποτελούν μια πιο συναισθηματική προσέγγιση στη γαστρονομία και αποκαθιστούν τη σχέση μας με τις φυσικές πρώτες ύλες.
4. Osteria Francescana, Ιταλία
Πολλά από τα πιάτα στο Osteria Francescana είναι εμπνευσμένα από τον κόσμο της τέχνης, αλλά αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πηγή έμπνευσης του σεφ Massimo Bottura είναι η γαστρονομική παράδοση της επαρχίας Emilia-Romagna. Το μενού του εστιατορίου περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα αλλά και πρωτότυπες δημιουργίες που το κατοχυρώνουν ως το καλύτερο ιταλικό εστιατόριο του κόσμου.
5. The Fat Duck, Αγγλία
Το διάσημο ανά τον κόσμο Fat Duck του Heston Blumenthal δεν είναι παρά μια μικροσκοπική παμπ στο Bray την οποία ο αυτοδίδακτος σεφ μετέτρεψε σε ένα εξίσου μικρό εστιατόριο που κέρδισε κοινό και κριτικούς. Φέτος μπορεί να έπεσε δύο θέσεις πιο κάτω σε σχέση με πέρσι, όμως η μαραθώνια σε διάρκεια γαστριμαργική εμπειρία που προσφέρει εξακολουθεί να προκαλεί τις αισθήσεις και να διευρύνει τους γευστικούς ορίζοντες.
6. Alinea, ΗΠΑ
Το Alinea στο Σικάγο αποτελεί μία από τις πιο ριζοσπαστικές αναδιαμορφώσεις της υψηλής γαστρονομίας που έχουν γίνει στην αμερικάνικη ιστορία και έχει εκτινάξει τον Grant Achatz στο πάνθεον των σεφ. Τα πάντα σε αυτό το εστιατόριο είναι μοναδικά: από την αποδόμηση του φαγητού, τους ασυνήθιστους γευστικούς συνδυασμούς, μέχρι την εσωτερική διακόσμηση και την παρουσίαση των πιάτων. Εδώ θα δείτε δοκιμαστικούς σωλήνες, κυλίνδρους, μπολ με πολλά επίπεδα, ακόμα και πιάτα σερβιρισμένα κατευθείαν πάνω στο τραπέζι!
7. D.O.M., Βραζιλία
Μπορεί το D.O.M. να συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο σεφ –πρώην dj- Alex Atala επαναπαύεται στις δάφνες του. Αντιθέτως αλωνίζει τον Αμαζόνιο για να συλλέξει πρωτότυπα συστατικά για τα πιάτα του -βολβούς ταπιόκα, μάνγκο, βότανα του Αμαζονίου και τεράστια λευκόσαρκα ψάρια pirarucu- διασφαλίζοντας έτσι για το εστιατόριό του την πρώτη θέση στη Λατινική Αμερική.
8. Arzak, Ισπανία
Αν σας αρέσει το φαγητό σας να είναι όμορφο, το Azrak στο Σαν Σεμπαστιάν είναι το μέρος σας. Πατέρας και κόρη μαγειρεύουν στο Arzak πιάτα με έντονα χρώματα, γεμάτα φαντασία. Το ζεύγος διοικεί με επιτυχία την κουζίνα, συγχρόνως, όμως, έχει αισθητή παρουσία στην τραπεζαρία και η ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα εξισορροπεί την παράδοση και την πρωτοπορία.
9. Le Chateaubriand, Γαλλία
Το να ενθουσιαστεί κανείς με το Le Chateaubriand δεν είναι καθόλου δύσκολο: είναι απλό αλλά ολοκληρωμένο, δημοκρατικό, οικονομικό, και -ίσως το πιο σημαντικό- διασκεδαστικό. Μπορεί να μην προσφέρει «αφρούς» και να μην έχει αστέρια Μισελέν (οι κριτικοί των διάσημων οδηγών αρνούνται πεισματικά να του το δώσουν), μπορεί οι σκληρές καρέκλες, η ανύπαρκτη σχεδόν διακόσμηση και το fix μενού πέντε πιάτων του βάσκου σεφ Inaki Aizpitarte να μην αρέσει σε όλους, όμως το Chateaubriand δεν δίνει σημασία. Και απ’ ότι φαίνεται δικαιώνεται.
10. Per Se, ΗΠΑ
Το Per Se αποτελεί την αστική μετάφραση του εστιατορίου French Laundry στην Καλιφόρνια. Και τα δύο ανήκουν στο σεφ Thomas Keller ο οποίος αλλάζει καθημερινά το μενού του τα τελευταία οκτώ χρόνια. 30.000 διαφορετικά πιάτα έχουν σερβιριστεί, πολύ λίγα από τα οποία επανεμφανίστηκαν με κάποιες παραλλαγές. Με τρία αστέρια Μισελέν στο ενεργητικό του, σημειώνει μεγάλες επιτυχίες και συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Αμερικής.
Στη συνέχεια της λίστας η Γαλλία πρωταγωνιστεί με ακόμα επτά εστιατόρια, η Ιταλία και οι ΗΠΑ με πέντε και τέσσερα αντίστοιχα. Συναντάμε επίσης τον Ντανιέλ Μπουλούντ με τον ομώνυμο εστιατόριό του στη Νέα Υόρκη, που φέτος δεν κατάφερε να μπει στη δεκάδα και τον Joel Robuchon με το περίφημο Atelier του στο Παρίσι. Για να δείτε αναλυτικά την κατάταξη μπείτε στο site του διαγωνισμού.